Art of Living: één plus één is drie

De woning van Serge en Tania ligt aan een rustige doodlopende weg in het centrum van Antwerpen. Het is een omgeving van brede straten, goede restaurants, mooie pleinen, kunstgaleries en musea. De buurhuizen aan de linkerzijde zijn nagenoeg identiek en stammen ook uit bouwjaar 1905. Aan de voorkant is het witte huis als een statige klassieke dame, met een romantisch smeedijzeren balkon. De achterkant toont juist een heel moderne, compleet nieuwe kant. En binnen is het pand met veel liefde voor haar historie opgeknapt en toont zij een verrassend hedendaags gezicht…

 

 

“We hebben zoveel geluk gehad”, vertelt bewoner Serge. “Deze buurt ’t Zuid is enorm populair en er komt maar zelden een huis in de verkoop. Onze zoon ging naar een kinderdagverblijf in deze straat en daar hadden we al een paar keer gezegd dat we zo graag hier wilden wonen. Op een gegeven moment werd ik gebeld door iemand van de kinderopvang dat dit huis vrij zou komen. We waren toevallig net in het buitenland op vakantie. We zijn toen nog net niet eerder terug gegaan, maar gingen uiteraard wel meteen daarna vol verwachting kijken. Ik was verrukt, want ik zag de mogelijkheden die het pand te bieden had. Maar het huis was op dat moment totaal anders dan hoe het er nu uitziet: donker en helemaal uitgeleefd.”

Eigentijds & tijdloos

De bewoners namen architect Elke van Goel en Design & Interior onder de arm om de metamorfose van hun nieuwe woning te bedenken en te begeleiden. Serge: “We hadden gelijk een goede klik, haar smaak komt overeen met die van ons wat het gemakkelijk maakt als je uitlegt wat je wil. Het fijne van Elke is dat zij niet alleen een uitmuntende en vernieuwende architect is, maar daarnaast is zij ook een buitengewoon kundige interieurspecialist. Zij weet als geen ander de buiten- en de binnenkant met elkaar te laten matchen op een manier zodat ze elkaar versterken. Dat vind ik ook het mooie van ons huis: het is oud maar toch van deze tijd. Sommige mensen zullen het interieur zelfs als hip benoemen, maar alle oude elementen zijn nog steeds aanwezig en in ere hersteld. Het is heel knap hoe Elke die twee werelden heeft weten te combineren. We zijn er ontzettend gelukkig mee.“

 

 

Uniek

Het team is steeds op zoek naar nieuwe ideeën en materialen om zo tot unieke concepten te komen. De wensen en persoonlijkheid van de klant staan hierbij altijd centraal. Elke van Goel: “Bij elke opdracht starten we vanuit het eisenpakket van de opdrachtgever en de omgeving waarin gebouwd wordt. Ons portfolio omvat zowel grote als kleine projecten, maar ongeacht de omvang werken wij elk project tot op het kleinste detail uit. Toewijding, creativiteit, kwaliteit en het gebruik van eerlijke en duurzame materialen zijn hierbij onze sleutelwoorden. We leveren alleen maar maatwerk. Alle klanten krijgen steeds iets unieks waarbij we het karakter en de stijl van de bewoners weergeven: we willen nooit hetzelfde herhalen.”

 

 

Bron van licht

De verbouwing van de woning duurde in totaal negen maanden en werd uitgevoerd door Design & Interior. In die tijd werden alle vier de woonlagen volledig gerestaureerd en aangepast aan de wensen van de bewoners. Serge en Tania wilden een licht huis, dat betekende een flinke verbouwing. De benedenverdieping was door de vorige bewoners altijd in gebruik geweest als dokterspraktijk. We hebben daar alle kleine ruimtes weggehaald en er een grote, lichte ruimte voor in de plaats laten komen. Gelijk bij binnenkomst in de woning is aan de straatkant een ontbijtruimte gemaakt, met een lange zitbank over de hele breedte onder de ramen. Aan een ronde tafel staan de bekende Serie 7 vlinderstoelen van Arne Jacobs in een limited edition. Op de vloer ligt parket dat in Hongaarse punt is gelegd. Het klassieke plafond met molures werd gerenoveerd. De verrassing van de benedenverdieping is de keuken, die in het midden is geplaatst. Een bijzondere plek. Die keuken heeft dezelfde olijfgroene tint op de kastjes als de oude suitedeuren die nog in het huis zaten. We hebben stijlvol marmer gekozen voor het aanrechtblad en de wanden. Verder zijn er goudkleurige kranen van VOLA en keukenapparatuur van SMEG en Miele geplaatst. Het messing maatwerk is van Edu Smith.”

 

 

Frisse combinaties

Via de keuken loop je door naar de living, hier ligt een gietvloer die door Texture Painting is geleverd. De zachte tint reflecteert op geraffineerde wijze het licht. De bewoners kozen in deze ruimte voor een frisse, eigentijdse combinatie van witte tafeltjes en lampen met een cognackleurige leren bank met hocker en retro stoelen. Hier is volop uitzicht op de ruime stadstuin. De stalen deuren die kunnen volledig worden opengezet zodat buiten naar binnen kan komen en andersom. Die buitendeuren zijn onderdeel van een compleet stalen, stijlvol vormgegeven achterhuis, dat de hele benedenverdieping plus Serge’s kantoor op de eerste etage omvat. Hierdoor
heeft het huis vanuit de tuinkant een strakke, hedendaagse uitstraling die eigenzinnig oogt maar prachtig combineert met het klassieke pand.

Lekker werken

Via een binnendeur met klassiek deurbeslag van In ’t Zonneke bereik je de hal waar verlichting aan de muur van Zangra een eigentijdse toets geeft. De trap naar de eerste verdieping leidt naar een extra woon annex televisiekamer aan de voorkant, de kinderslaapkamer en het kantoor van Serge. Die laatste ruimte is compleet nieuw gemaakt en biedt de bewoners een heerlijk lichte werkplek met uitzicht op de tuin. De stoelen en bureaulamp zijn afkomstig van Espoo, die ook het wandrek in de televisiekamer leverde. Alle raamdecoratie in huis is gemaakt door Roos Mertens. Op de derde woonlaag is de masterbedroom te vinden, met een wandlange op maat gemaakte kastenrij en een ruime badkamer die door middel van een pivotdeur kan worden geopend. Desco leverde hiervoor alle sanitair, de verlichting komt van Ace.

 

 

Succesvol samen

De bovenste woonlaag is een extra verdieping die nu al min of meer is voorzien voor de zoon van Serge en Tania. Hij is nu nog klein, maar als hij groter wordt, zal hij steeds meer behoefte krijgen aan een eigen plek. Serge en Tania hebben daar al rekening mee gehouden, zodat hij straks ook binnenshuis zijn vleugels verder uit kan slaan. Dat vind ik zo mooi aan deze familie: ze denken goed na en zijn creatief, het was heerlijk om met en voor ze te werken. Ze inspireerden mij en lieten ons team ook behoorlijk vrij om ideeën aan te leveren en uit te werken. Alles klopte aan onze samenwerking. Ik denk dat het huis daardoor zo mooi is geworden en zo goed past bij de bewoners. Ja, in dit geval was één plus één gewoon drie.

Bekijk hier de volledige reportage.

Bron: The Art of Living