Metamorfose van een badkamer.

“Niet te geloven dat de werklui perfectionistischer waren dan ikzelf …”

Een tijd geleden kreeg de badkamer van Katleen de Rijcke uit Antwerpen een totale restyling. Ze deed daarvoor een beroep op Design & Interior. We gingen bij haar langs om te polsen hoe dat precies verliep. Met zwier opent Katleen de deur van haar huis: een statig historisch pand in het hart van de stad. Ze is met haar frisse kapsel, opvallende bril, stijlvolle zwarte kleding en knalrode lipstick een opmerkelijke verschijning. Wanneer we binnenstappen, merken we meteen dat haar gevoel voor stijl helemaal terugkomt in het interieur waar we tegelijk warmte, degelijkheid en klasse ervaren.

“Ik werk in het Modemuseum van Antwerpen, dus esthetiek speelt een grote rol in alles wat ik doe. Het degelijke, tijdloze en creatieve van Belgische mode probeer ik door te trekken in mijn interieur,” legt Katleen uit.

Tijdloze en praktische badkamer

Voor de verbouwing van de badkamer waren de wensen van Katleen dan ook duidelijk. Ze wilde een praktische, sobere en makkelijk te onderhouden badkamer met voldoende opbergruimte. Tegelijk moest de ruimte er mooi en tijdloos uitzien. “Ik wil dat mijn badkamer er over tien jaar nog niet gedateerd uit ziet. Ik hou heel erg van mooie dingen, maar het moest ook echt een praktische ruimte zijn.” En de verandering is dan ook compleet. De badkamer is niet meer te herkennen. Waar vroeger bogen in de ruimte zaten, loopt nu een recht plafond. Er stond een gigantisch vierkant bad dat nooit gebruikt werd en een onpraktische douche. Vandaag is het een naadloos geheel met matzwarte kranen. Waar Katleen voorheen opbergruimte te kort kwam, staan sommige laden nu nog leeg. Onwaarschijnlijk hoeveel bergruimte er op deze compacte oppervlakte werd gecreëerd.

Mortex en mat zwart

Katleen dacht in eerste instantie aan grote tegels om voegen zoveel mogelijk te vermijden. Er werd voorgesteld om de muren met mortex te bezetten: zo heb je helemaal geen voegen en een nog grotere onderhoudsvriendelijkheid. Katleen: “Mortex is een heel arbeidsintensief materiaal om te plaatsen. De muren kregen zeven lagen, de douche zelfs negen. Maar het is het helemaal waard. Het water parelt gewoon af de muren. Even met een droge doek erover en je bent klaar.”

Voor de kranen droomde Katleen eigenlijk van koperen exemplaren. Maar ze kreeg de tip dat koper helemaal niet onderhoudsvriendelijk is. Op advies koos Katleen voor een strakke matzwarte set kranen. “Het resultaat is prachtig en deze kranen zijn héél onderhoudsvriendelijk. We zijn echt tevreden met het eindresultaat. En dat herhalen we nog elke dag.”

Communicatief, hoogkwalitatief en flexibel

Wanneer we Katleen vragen naar de aanpak van Design & Interior is ze vol lof. Een bevriende binnenhuisarchitecte had haar deze firma aangeraden omwille van positieve ervaringen. En blijkbaar terecht, want ook Katleen is meer dan tevreden. “Ik wist dat onze vriendin een perfectioniste is en zij kent ook onze standaarden. Nu alles zo vlot is verlopen, begrijp ik waarom ze zo graag met Design & Interior samenwerkt. Het normale is niet goed genoeg voor hen, ze streven naar de perfectie. Ze merkten minuscule zaken op die ik niet eens had gezien.”
Ook de communicatie verliep uitermate vlot. Regelmatig werd er telefonisch gepolst of Katleen nog tevreden was met het verloop van de werken. Alle werklui ruimden ’s avonds netjes op en er werd zorgzaam omgegaan met het huis en met elkaars werk. “Op een bepaald moment kwam de man om de radiatoren te hangen. De meneer die instond voor de mortex was die dag ook aan het werk en ze hebben elkaar gewoon geholpen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt,” lacht Katleen. “Ik vat Design & Interior samen in drie woorden: communicatief, hoogkwalitatief en flexibel. Drie zaken die misschien moeilijk te verenigen zijn, en toch doen ze het.”

Het interieurproject in beeld